10 ani de muncă pentru unul de performanță

Omniasig pentru Performanta

Mă gândesc la mine și, probabil, la tine. Cum ne-am dori noi ca fiecare obiectiv să fie realizat în secunda doi. Ceea ce este normal, nimic de acuzat cu acest gând. În primă fază suntem înțelepți, ne spunem că avem nevoie de puțină răbdare și ne convingem că trebuie să mai așteptăm și să lucrăm în acest sens. Apoi, din păcate, pe măsură ce zilele trec, începe să crească și procentul acelora dintre noi care renunță. Evident, motivele, scuzele sunt o multitudine și îți cauți înțelegere în propriul univers și posibil printre oamenii din jurul tău. Practic, te convingi singur că nu ai greșit pentru că ai renunțat, că ai singură viață, etc.

Dar crezi că aceasta este mentalitatea unui om care face performanță în domeniul lui?

Eu trebuie să recunosc, am mare nevoie de factori care să mă motiveze. Mă trezesc dimineața, mă duc la antrenament, apoi la birou, prezint evenimente, voice over și tot așa. Dar aș minți dacă nu aș recunoaște că de multe ori simt să iau piciorul din ritmul pe care îl susțin. Iar în astfel de momente am nevoie de exemple.

Am avut plăcerea de a fi invitat în cantonamentul OMNIASIG pentru Performanță,  alături de 3 sportivi de performanță din discipline de contact, pe care te voi ruga să mă lași să ți-i prezint:

Alexandra Anghel, 21 de ani, Lotul Olimpic Lupte Feminine, a participat la Campionatul European de Seniori din Rusia, clasându-se pe locul al treilea. De asemenea, la Campionatul European de Seniori U23 din Turcia, Alexandra a ocupat tot locul trei și s-a întors acasă cu o medalie de bronz.

Vlad Mariea, 21 ani. Component al Lotului Național Seniori Greco-romane. A performat la Juniori, obținând bronzul la Campionatul European si argintul la Campionatul Mondial și este multiplu campion național.

Andrei Dukov, 31 ani, Lotul Olimpic Lupte Libere, a câștigat titlul de vicecampion European în 2017 și a fost medaliat cu bronz la Campionatele Europene din 2016.

Ideea era să gust un pic din ce înseamnă practicarea luptelor, mai ales că a mea #poftădesport nu m-a condus până acum în această zonă. Am călătorit până la cei mai vechi munți din România,  Munții Măcinului, o subunitate a Munților Dobrogei. Au o vechime de peste 300 de milioane de ani, în prezent înălțimea maximă de aproximativ 400 metri, iar inițial se consideră că aveau o înălțime de aproximativ 3000 metri. Ceea ce ne-a oferit un peisaj superb și un loc de antrenament unic. Și sunt două concluzii sănătoase cu care am rămas în urma acestei experiențe.

Omniasig pentru Performanta

Prima concluzie este din punct de vedere al efortului fizic. Sportivii ne-au învățat câteva tehnici de bază, au făcut demonstrații, iar apoi eu am avut parte de acțiune. Alexandra Anghel a fost drăguță și m-a lăsat să mă simt bărbat :)), iar apoi am pus în practică ceea ce m-a învățat Alexandra într-o repriză demonstrativă alături de Pandutzu.

Omniasig pentru Performanta
La final nu mi-a venit să cred cât de obosit eram. Acum citești rândurile unui om care face cel puțin 5 antrenamente pe săptămână, cardio și de forță. Dar contactul inițial cu o altă disciplină sportivă m-a făcut să îmi amintesc că degeaba sunt zmeu în zona mea, fiecare sport are principii diferite și trebuie respectat. Poziția este una destul de incomodă, stai aplecat, iar atunci când ataci în mod involuntar nu mai respiri pentru că te pregătești să ridici/tragi o greutate mare. Și uite cum în doar câteva minute am crezut că rămân fără aer. Mi-am dat seama că este un sport dificil, care îmbină cu succes concentrarea, strategia, condiția fizică și, cred eu că la final, puterea.

Respectă fiecare disciplină sportivă și propune-ți să evoluezi constant și sănătos. 

Cea de-a doua concluzie este despre răbdare. Revin la ideea de la începutul articolului și vreau să îți spun ceea ce ne-a împărtășit Alexandra Anghel. Ne-a spus că practică sportul de 10 ani și abia în al 11 lea an au venit și rezultatele la nivel înalt. Acum, vreau să te întreb, în toți acești ani, de câte ori ar fi putut să renunțe? Cu siguranță s-a confruntat cu momente dificile, accidentări, frustări, lipsă de motivație, etc. Nu a apucat să ne spună și ce a ținut-o pe acest drum, dar a fost perseverentă și după toți acești ani a obținut bronzul la Campionatul European, o performanță cu care ne putem mândri la nivel național. Iar până la aur sunt convins că vor mai urma multe ore în sală, multe sacrificii, dar el va veni. Exemplul ei l-am translatat în viața personală și revin la întrebarea de la începutul articolului, pe care o reformulez:

Care este diferența dintre un campion și un om normal?

Eu cred că diferența constă în câteva valori, pe cât de simple și la îndemâna tuturor, pe atât de importante: DISCIPLINĂ, CONSTANȚĂ, MUNCĂ și iar MUNCĂ.

Eu vreau să devin unul dintre cei mai buni prezentatori și voice over pe care îi cunoști. Și muncesc în fiecare zi în acest sens și pe cât de mult îmi doresc să fiu astăzi la tv, să am milioane de oameni care să mă vadă, etc, știu că trebuie să am răbdare, să fiu consistent, să devin în fiecare zi mai bun. La un moment dat voi ajunge acolo, sunt sigur de asta. Și să nu crezi că nu am dezamăgirile mele, obiective pe care nu le-am îndeplinit și pentru care mi-am găsit scuze. Dar și scuzele fac parte din învățare, dacă nu rămâi în spatele lor și revii pe traseul propus.

La fel îți sugerez și ție indiferent de ce obiective ai. Ca să faci performanță, nu uita să ai răbdare. Te rog, nu te lăsa păcălit de mirajul scurtăturilor, rezultatelor imediate și al promisiunilor lipsite de substrat.

Orice realizare dăinuitoare se obține în timp, cu muncă și răbdare!

În final trebuie să menționez și să aplaud și implicarea OMNIASIG în aceste sporturi. La nivel de performanță în sport știm că nu sunt suficiente doar valorile pe care ți le-am menționat mai sus, ci ai nevoie și de un partener puternic care să te susțină. Am scris aici un articol pe larg despre acest parteneriat și, cum am afirmat deja, respect și aplaud implicarea OMNIASIG în aceste sporturi de nișă, care nu sunt consumate în masă, dar în spatele cărora sunt oameni precum cei pe care ți i-am prezentat, cu valori demne de urmat și care ne poartă drapelul la cel mai înalt nivel de performață!

Omniasig pentru Performanta

Vreau să le mulțumesc tuturor pentru această experiență, pentru lecția de viață cu care am rămas și pentru zâmbetele trăite.

Până data viitoare, rămâi cu bine, rămâi cu #poftădesport!

0 Comments

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.