Am donat pentru prima dată!

A trecut exact un an de la prima mea donare de sânge. Iar de atunci am reușit să donez de 3 ori. Tocmai de aceea vreau să readuc în atenția ta acest act pe care consider că fiecare dintre noi ar trebui să îl facem. Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre pașii de urmat în cazul în care vrei să donezi și tu: 

Îmi doresc ca măcar o persoană să doneze în urma acestui articol

Astăzi, 6 ianuarie 2017, la 28 de ani, 6 luni și 12 zile am făcut ceea ce îmi propusesem de ceva timp și din diferite motive nu am reușit. Simt faptul că astăzi am contat mai mult decât contez în mod normal în această lume. Căci știu că sângele meu va ajuta un om în adevăratul sens al cuvântului. Nu pot spune că regret faptul că nu am făcut-o până acum, căci abia acum am simțit cu adevărat să o fac. În schimb, câteva elemente m-au determinat!

Ce m-a determinat?

Pe lângă propria dorință, în ultimul timp puterea exemplului pot spune că a fost argumentul de care mai aveam nevoie în acest proces decizional. Am văzut o întreagă serie de prieteni care au donat și mi-am dat seamă de faptul că au făcut un gest minunat și că acest gest ar fi frumos să îl facem fiecare dintre noi. De aceea scriu acest articol. Căci real vorbind am o mică șansă să te determin să donezi, în caz că nu ai făcut-o deja. Iar eu cred în puterea exemplului sau în ideea unui mesaj repetitiv.

Care este procesul și ce trebuie să știi

Eu am fost la Centrul de Transfuzii București, care este situat pe Strada Doctor Constantin Caracaș nr. 2. Programul este de luni până vineri între orele 7.30 – 14. Dar pe programul afișat la intrare, scrie că donatorii sunt primiți până în ora 12. Probabil nefiind multă lume, eu am intrat la ora 13. Oricum, să ai asta în vedere.

ready-for-christmasimg_3433

În primul rând, trebuie să știi faptul că nu ai voie să consumi alcool cu 48 de ore înainte de a dona, să fii odihnit, să nu fii sub vreun tratament și să nu fumezi înainte cu o oră. Apropo, să nu cumva să îți uiți buletinul! Uite aici link către pagina centrului cu toate informațiile principale.

Filtrele prin care vei trece

Când vei ajunge acolo te așteaptă un proces de 6 pași, dacă donezi pentru prima oară, după cum urmează:

  1. La recepție trebuie să completezi un chestionar și acolo vei primi un carnet de donator și o fișă
  2. Mergi la primul control, chiar lângă recepție, unde parcurgi rapid răspunsurile tale din chestionar 
  3. Urci la etajul 1, eu am fost la camera 5, unde te așteaptă un doctor care îți va lua tensiunea, pulsul și veți discuta în detaliu despre starea ta de sănătate și ce implică procesul de donare. 
  4. De la doctor te vei duce să îți fie stabilită grupa de sânge, la același etaj. Acolo te înțeapă o doamnă în deget și va aplica 5 picături din sângele tău pe anumite substanțe care vor determina grupa. Eu am grupa 0I pozitiv
  5. După, te vei întoarce la doctorul care te-a consultat cu această informație și gata, ai terminat filtrele. Te va trimite la donat.
  6. Vei urca la etajul 2 unde vei găsi sălile de recoltare. Trebuie să te duci la secretariat să predai fișa și carnetul de donator, iar ulterior vei fi chemat în una dintre săli.

ready-for-christmasimg_3427


În timpul recoltării
de sânge nu pot spune că am simțit ceva. Totul a fost ok și a durat aproximativ 8 minute și am donat 450 ml de sânge. La sfârșit am început să râd cu persoanele din sală și asistentele. Foarte ok vibe-ul acolo. După ce am ieșit nu m-am simțit în niciun fel rău, fără amețeli, eram țiplă 🙂

Înainte să pleci vei primi 7 bonuri de masă în valoare de 9.57 lei fiecare și o zi liberă de la serviciu. Vezi mai jos ce propun să facem cu bonurile.

Cât a durat

O oră! Am intrat în jurul orei 13, iar la ora 14.10 îl sunam pe prietenul meu Alex B. să îi fac o vizită căci are biroul chiar lângă. Totul a mers perfect!

Concluzia

Sunt foarte fericit! Nu ai de ce să îți fie teamă, nu există niciun fel de risc sau pericol, așa că te îndemn să nu mai stai pe gânduri și să mergi să donezi! Mai ales că viața este plină de surprize, uneori neplăcute 😉

am donat

Îmi doresc din tot sufletul ca măcar o persoană care va citi acest articol să găsească motivația necesară pentru a face acest pas. Și dacă va fi cazul, sau dacă ai donat și vei mai dona, te rog mult să faci auzit gestul tău. Căci sunt convins că în acest fel îi putem determina și pe alții! 

 

0 Comments

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.