Care sunt cazurile în care NU POȚI/POȚI dona sânge

Care sunt cazurile în care NU POȚI/POȚI dona sânge

În acest articol îmi doresc să clarificăm care sunt cazurile în care ești sau nu eligibil pentru a dona sânge. Am primit mai multe întrebări din partea prietenilor așa că îmi doresc să clarificăm situația. Iată mai jos o parte dintre întrebările frecvente:

Sunt minor. Pot dona? NU, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Am sub 50 de kg greutate corporală. Pot dona? NU, condiția este să ai peste 50 de kg.

Mi-am făcut tatuaj. Pot dona? DA, dar după ce au trecut 6 luni de la momentul în care ai făcut tatuajul. Motivul este riscul unei infecții. În niciun caz faptul că ar intra tușul în sânge. Tușul unui tatuaj, pigmentul, este introdus sub epidermă, iar apoi un nou strat de piele crește peste. Nu atinge sângele sub nicio formă!

Am piercing (gaură în urechi, limbă, etc). Pot dona? DA, dar după ce au trecut 6 luni de la momentul în care ai făcut gaura.

Fac acupunctură. Pot dona? DA

Iau pastile contraceptive. Pot dona? DA

Am tenisune mică/mare. Pot dona? DA, atât timp cât tensiunea arterială sistolică este între 100 şi 180 mmHg, iar pulsul este regulat între 60-100 bătăi. Eu am pulsul în stare de repaus la o valoare aproximativă de 50 de bătăi. Dar eu fac sport în mod constant și pulsul este un rezultat al antrenamentului. Insistă și explică situația dacă este similară cu a mea, ca să poți dona.

Sunt în perioada menstruală. Pot dona? NU, cel puțin așa ar fi indicat.

Sunt însărcinată. Pot dona? NU 

Am născut. Pot dona? DA, dar așteaptă minim 6 săptămâni de la momentul nașterii. Sau 6 luni dacă nașterea a implicat operație cezariană.

Am o boală cu transmitere sexuală. Pot dona? NU, dacă nu au trecut minim 12 luni în cazul sifilis sau gonoree. În cazul altor boli precum chlamydia, virusul papilomului uman sau herpesul genital, limitarea este mult mai mică sau deloc. Adresează-te unui cadru medical.

Sunt răcit. Pot dona? NU, există riscul unei gripe/infecții

Am băut alcool. Pot dona? NU, dacă au trecut mai puțin de 48 de ore de la momentul consumului. DA, dacă au trecut peste 48 de ore de la momentul consumului. Eu recomand să lași minim 72 de ore între momentul consumului de alcool și cel al donării.

Sunt fumător. Pot dona? DA, cu condiția de a nu fuma înainte sau după donare cu o oră.

Am consumat droguri ușoare. Pot dona? NU, dacă nu au trecut minim 72 de ore. Dar îți sugerez să nu consumi.

Am făcut un vaccin. Pot dona? DA și NU. Depinde ce fel de substanță conține. Perioada recomandată de la momentul vaccinării până la cel al donării, pentru anumite tipuri de vaccinuri, este de 8 săptămâni.

Sunt sub un tratament dentar. Pot dona? NU, atâta timp cât încă ești în cursul procedurilor sau sub tratament. Iar dacă ai avut un tratament cu antibiotic, așteaptă minim 10 zile pentru a fi sigur că există posibilitatea unei infecții.

Am avut o transfuzie de sânge. Pot dona? NU, dacă nu au trecut minim 12 luni. DA, dacă au trecut mai mult de 12 luni.

Sufăr de boala X. Pot dona? NU și DA. Iată bolile care NU îți permit să donezi în cazul în care le-ai avut sau le ai: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer, afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii, diabet zaharat, tuberculoză, hiperlipidemie, astm bronşic, alergia severă, boli endocrine, lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze, psoriazis generalizat, persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

În final trebuie să știi faptul că putem dona sânge la un interval minim de 8 săptămâni, de 5 ori pe an în cazul bărbaților și de 4 ori pe an în cel al femeilor.

Dacă ai și alte întrebări, te rog mult să îmi lași un comentariu, iar eu le voi include în acest articol. Îmi doresc să fie o sursă de informare cât mai cuprinzătoare și utilă pentru cei care au în vedere să doneze sau doresc să își reamintească condițiile.

Până data viitoare, rămâi cu bine, rămâi cu #poftădesport!

 

Sursa informațiilor: http://www.ctsbucuresti.ro/, https://www.redcrossblood.org/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

12 Comments
 • Daniel Vasile 21/05/2018, 12:22 Reply

  Din pacate, legislatia romaneasca nu permite donarea de sange de catre personae care au avut de-a lungul vietii hepatita tip A, desi legislatia europeana interzice donarea de sange doar de catre persoanele care au sau au avut hepatita de tipul B sau C – vezi DIRECTIVA 2004/33/CE A COMISIEI din 22 martie 2004 de punere în aplicare a Directivei 2002/98/CE a Parlamentului European

  • Alex Grecu 24/05/2018, 17:18

   Salut, Daniel. Mulțumesc frumos pentru această completare. Este una valoroasă.

 • Sonia N 26/07/2018, 02:20 Reply

  Daca sunt alergica la unele medicamente si singurul vaccin pe care il am facut este acela de la nastere, as putea dona ?

  • Alex Grecu 27/07/2018, 15:45

   Hei, Sonia. Din câte am înțeles poți dona dacă nu ai o formă gravă de alergie. Înainte, în timpul și după donarea de sânge, nu trebuie să iei niciun medicament impus de câtre entitatea unde vei dona, care ți-ar putea provoca o alergie. Uite și un link către Crucea Roșie din Australia – https://www.donateblood.com.au/faq/allergy

   Mersi frumos de întrebare și de vizită 🙂

 • Aura Cismaru 11/08/2018, 08:10 Reply

  Buna ziua,
  Pot dona sange daca am un herpes localizat la nivelul gurii, pe buze?
  Multumesc!

  • Alex Grecu 20/08/2018, 15:02

   Bună, Aura! Este foarte posibil să nu poți dona, herpesul fiind considerat o infecție în organism. Eu zic să aștepți să îți treacă ca să fii sigură. 😉

 • Florin Pletea 18/08/2018, 20:14 Reply

  Care este motivul in cazul boli de plamani au trecut aproape 20 de ani de atunci nici o recidiva ????

  • Alex Grecu 20/08/2018, 15:04

   Salut, Florin. Din păcat nu știu răspunsul la această întrebare. Nu sunt medic și nu mă arunc în afirmații pe care nu le pot susține. Cel mai bine ar fi să adresezi această întrebare unui doctor. Mulțumesc frumos și zi faină! 🙂

 • Lucian 19/08/2018, 21:40 Reply

  Daca am fost plecat din tara in ultimile 6 luni,pot dona?

  • Alex Grecu 20/08/2018, 15:11

   Salut, Lucian! Dacă nu ai fost în țări cu risc ridicat de a contacta boli, poți dona. De exemplu, dacă ai fost în Europa în mod cert nu ai nicio problemă. Dar dacă ai călătorit în Africa sau alte țări unde poți contacta diferite boli specifice zonelor respective este indicat să donezi după 6 luni de la întoarcere.

 • Daniela 28/08/2018, 14:40 Reply

  Dacă am avut contact sexual cu doua persoane diferite, in ultimele 2 luni, pot dona?

  • Alex Grecu 28/08/2018, 19:41

   Salutare, Daniela! Din păcate nu poți dona. Mai ales dacă a fost neprotejat. Limita este de 12 luni înainte de a dona, timp în care să nu fi avut parteneri sexuali multipli. Iată cum arată chestionarul pentru donatorul de sânge, pe care îl completezi înainte de a dona:
   ” 3. În ultimele 12 luni aţi avut contact sexual cu:
   – un partener cu hepatită sau HIV pozitiv
   – un partener ce se droghează prin injecţii – un partener care este plătit pentru sex
   – un partener cu hemofilie
   – parteneri multipli ”

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.