Care sunt cazurile în care NU POȚI/POȚI dona sânge

Care sunt cazurile în care NU POȚI/POȚI dona sânge

În acest articol îmi doresc să clarificăm care sunt cazurile nu care ești sau nu eligibil pentru a dona sânge. Am primit mai multe întrebări din partea prietenilor așa că îmi doresc să clarificăm situația. Iată mai jos o parte dintre întrebările frecvente:

Sunt minor. Pot dona? NU, trebuie să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Am sub 50 de kg greutate corporală. Pot dona? NU, condiția este să ai peste 50 de kg.

Mi-am făcut tatuaj. Pot dona? DA, dar după ce au trecut 6 luni de la momentul în care ai făcut tatuajul. Motivul este riscul unei infecții. În niciun caz faptul că ar intra tușul în sânge. Tușul unui tatuaj, pigmentul, este introdus sub epidermă, iar apoi un nou strat de piele crește peste. Nu atinge sângele sub nicio formă!

Am piercing (gaură în urechi, limbă, etc). Pot dona? DA, dar după ce au trecut 6 luni de la momentul în care ai făcut gaura.

Fac acupunctură. Pot dona? DA

Iau pastile contraceptive. Pot dona? DA

Am tenisune mică/mare. Pot dona? DA, atât timp cât tensiunea arterială sistolică este între 100 şi 180 mmHg, iar pulsul este regulat între 60-100 bătăi. Eu am pulsul în stare de repaus la o valoare aproximativă de 50 de bătăi. Dar eu fac sport în mod constant și pulsul este un rezultat al antrenamentului. Insistă și explică situația dacă este similară cu a mea, ca să poți dona.

Sunt în perioada menstruală. Pot dona? NU, cel puțin așa ar fi indicat.

Sunt însărcinată. Pot dona? NU 

Am născut. Pot dona? DA, dar așteaptă minim 6 săptămâni de la momentul nașterii. Sau 6 luni dacă nașterea a implicat operație cezariană.

Am o boală cu transmitere sexuală. Pot dona? NU, dacă nu au trecut minim 12 luni în cazul sifilis sau gonoree. În cazul altor boli precum chlamydia, virusul papilomului uman sau herpesul genital, limitarea este mult mai mică sau deloc. Adresează-te unui cadru medical.

Sunt răcit. Pot dona? NU, există riscul unei gripe/infecții

Am băut alcool. Pot dona? NU, dacă au trecut mai puțin de 48 de ore de la momentul consumului. DA, dacă au trecut peste 48 de ore de la momentul consumului. Eu recomand să lași minim 72 de ore între momentul consumului de alcool și cel al donării.

Sunt fumător. Pot dona? DA, cu condiția de a nu fuma înainte sau după donare cu o oră.

Am consumat droguri ușoare. Pot dona? NU, dacă nu au trecut minim 72 de ore. Dar îți sugerez să nu consumi.

Am făcut un vaccin. Pot dona? DA și NU. Depinde ce fel de substanță conține. Perioada recomandată de la momentul vaccinării până la cel al donării, pentru anumite tipuri de vaccinuri, este de 8 săptămâni.

Sunt sub un tratament dentar. Pot dona? NU, atâta timp cât încă ești în cursul procedurilor sau sub tratament. Iar dacă ai avut un tratament cu antibiotic, așteaptă minim 10 zile pentru a fi sigur că există posibilitatea unei infecții.

Am avut o transfuzie de sânge. Pot dona? NU, dacă nu au trecut minim 12 luni. DA, dacă au trecut mai mult de 12 luni.

Sufăr de boala X. Pot dona? NU și DA. Iată bolile care NU îți permit să donezi în cazul în care le-ai avut sau le ai: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer, afecţiuni cardiovasculare (inclusiv hipertensiunea arterială cronică în tratament, angina pectorală); traumatisme craniene cu sechele; etilism cronic; schizofrenie; epilepsie; hepatită cronică, ciroză hepatică; sifilis; pancreatită; cancer, leucemii, diabet zaharat, tuberculoză, hiperlipidemie, astm bronşic, alergia severă, boli endocrine, lupus eritematos diseminat şi alte colagenoze, psoriazis generalizat, persoanele pensionate medical, indiferent de diagnosticul de pensionare.

În final trebuie să știi faptul că putem dona sânge la un interval minim de 8 săptămâni, de 5 ori pe an în cazul bărbaților și de 4 ori pe an în cel al femeilor.

Dacă ai și alte întrebări, te rog mult să îmi lași un comentariu, iar eu le voi include în acest articol. Îmi doresc să fie o sursă de informare cât mai cuprinzătoare și utilă pentru cei care au în vedere să doneze sau doresc să își reamintească condițiile.

Până data viitoare, rămâi cu bine, rămâi cu #poftădesport!

 

Sursa informațiilor: http://www.ctsbucuresti.ro/, https://www.redcrossblood.org/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

2 Comments
  • Daniel Vasile 21/05/2018, 12:22 Reply

    Din pacate, legislatia romaneasca nu permite donarea de sange de catre personae care au avut de-a lungul vietii hepatita tip A, desi legislatia europeana interzice donarea de sange doar de catre persoanele care au sau au avut hepatita de tipul B sau C – vezi DIRECTIVA 2004/33/CE A COMISIEI din 22 martie 2004 de punere în aplicare a Directivei 2002/98/CE a Parlamentului European

    • Alex Grecu 24/05/2018, 17:18

      Salut, Daniel. Mulțumesc frumos pentru această completare. Este una valoroasă.

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.