Cel mai avansat tracker Fitbit – Charge 5

Fitbit Charge 5

Salut fiecare soluție care ne poate face viața mai ușoară, ne susține un stil de viața activ și sănătos și ne monitorizează activitățile fizice. Iar Fitbit Charge 5 cred că este cel mai performant dispozitiv de acest gen la ora actuală.

Am apreciat cei patru piloni care stau la baza conceptului Charge 5, anume – ActivitateNutrițieSomnStres. Cu alte cuvinte, cele mai importante elemente pentru o viață sănătoasă și longevivă. În rândurile ce urmează îți propun să descoperim tot ce are de oferit noul Charge 5, cel mai avansat tracker Fitbit de monitorizare a sănătății și activității fizice.

Cui se adresează?

Persoanelor care își doresc să aibă oricând o imagine completă asupra condiției fizice, dar nu numai, ci și a nivelului de stres, a sănătății inimii și calității somnului, precum și a bunăstării generale. Se încadrează perfect consumatorilor de Health & LifeStyle și îți oferă funcțiile de monitorizare esențiale pentru a face acele mici reglaje care îți pot îmbunătății sau menține stilul de viață sănătos.

Fitbit Charge 5

Efort fizic făcut inteligent

Simultan cu lansarea Fitbit Charge 5, va fi disponibilă și o nouă experiență de pregătiră fizică zilnică – Daily Readiness – în cadrul serviciului Fitbit Premium. Practic, aplicația va avea ca obiectiv evaluarea nivelului de energie, astfel încât să știi dacă ești pregătit pentru un antrenament intens sau mai degrabă ești în zona de recuperare. Funcționalitatea va fi disponibilă în curând pe Charge 5, precum și pe dispozitivele Sense, Versa 3, Versa 2, Luxe și Inspire 2.

Cum funcționează? În fiecare dimineața vei primi un scor bazat pe gradul fizic de epuizare, variația ritmului cardiac (HRV) și somnul recent. Astfel, vei putea accesa o analiză a factorilor cu impact asupra scorului tău și sugestii la nivel de număr de Minute Active, antrenamente sau programele tale din serviciul Premium. Este foarte important să ne cunoaștem organismul și să nu îl suprasolicităm pentru că nu vom obține progres, ci uzură. Iar această funcție ne va ajută să ne înțelegem și să ne adaptăm efortul pe care îl vom investi în antrenamentele noastre.

Charge 5 include și un sistem GPS încorporat, 20 de tipuri de antrenamente, recunoașterea automată a exercițiilor și o estimare a V02 max. Iar dacă simți nevoia de un partener în timpul antrenamentelor tale, Fitbit Premium îți oferă acces la peste 200 de antrenamente de la antrenori certificați și programe populare precum Daily Burn, barre3, obé și noile antrenamente super-energice de la LES MILLS.

Reducerea stresului și relaxarea minții

Acest punct mi-a stârnit curiozitatea și eram foarte curios cum ar putea un astfel de tracker să ne ajute! Hai să aflăm. Anul 2020 a fost cel în care 40% dintre adulți au înregistrat un nivel record de stres, din păcate. De aceea Charge 5 este primul tracker Fitbit ce include un senzor EDA, ce măsoară răspunsul corpului la stres prin înregistrarea până și a celor mai mici modificări ale glandelor sudoripare de pe degete. Indicatorul EDA a fost lansat toamna trecută odată cu smartwatch-ul Fitbit Sense și statisticile indică faptul că 70% dintre utilizatori și-au scăzut ritmul cardiac în timpul unei sesiuni de scanare EDA de două minute, demonstrând că aceste instrumente pot ajuta la reducerea stresului. Evident că acestă funcție nu va face minuni și nu îți va înlocui terapeutul, dar este o soluție rapidă și eficientă pentru a te deconecta cu ușurință de la stresul zilnic.

Similar cu – Daily Readiness – pentru condiția fizică, vei primi în fiecare zi Scorul de Management al Stresului afișat în aplicația Fitbit, astfel încât să vezi în fiecare dimineață dacă mental ești gata să faci față provocărilor zilei sau dacă trebuie să o iei mai ușor, să te mai odihnești și să îți încarci bateriile.

De menționat, cu serviciul Fitbit Premium, vei avea acces la peste 300 de sesiuni de meditație și mindfulness de la branduri și experți mondiali, precum “Metoda Ten Percent Happier” și “Mindful Method by Deepak Chopra” care te va ajută să gestionezi stresul.

Încă o premieră este un nou parteneriat alături de Calm, aplicația nr. 1 specializată în somn, meditație și relaxare, parteneriat prin intermediul căruia membrii Premium vor avea acces la conținutul disponibil în aplicație.

Chiar și Paul Olteanu, master trainer & coach, realizator al podcastului Mind Architect, ne oferă opinia lui la nivel de importanță a tehnologiei în relația cu sănătatea mentală:

„Tehnologia face parte din rutina noastră zilnică și deschide perspective noi pentru a avea o viață mai conștientă și informată din punct de vedere fizic și psihic. Avem privilegiul să trăim într-o perioadă în care putem accesa cu ușurință capabilități tehnice avansate pentru a înțelege mai în profunzime parametrii noștri biologici și cum ei ne influențează fiecare moment. Tehnologia dispozitivelor wearable ne ajută să identificăm cu mai multă acuratețe și într-un format ușor de înțeles tipare despre propria noastră biologie. Iar acestea pot sta la baza unor decizii medicale complexe sau pot iniția transformări fizice importante. Mai mult, analiza unor concepte precum somnul sau evoluția indicatorilor de stres, care până acum erau abstracte pentru cei mai mulți dintre noi, au devenit cu ajutorul dispozitivelor purtabile ușor accesibile.”

Fitbit Charge 5

Iar despre sănătatea inimii?

Ea este o prioritate pentru Charge 5! Fibrilația atrială (FibA) este cea mai frecventă afecțiune a ritmului cardiac din lume și, de la lansarea aplicației ECG (sau EKG la noi) pe smartwatch-urile Fitbit Sense, utilizatorii au efectuat mai mult de patru milioane de evaluări. Aplicația ECG va fi disponibilă în curând și pe Charge 5, aducând un instrument critic la îndemâna mai multor persoane, la un preț accesibil. De asemenea, Charge 5 monitorizează ritmul cardiac 24/7 și oferă notificări atunci când te vei afla peste sau sub limitele normale înregistrate de regulă pentru corpul tău. Deși mulți factori pot afecta ritmul cardiac, atunci când acesta este ridicat sau scăzut poate fi un semn al unei afecțiuni cardiace ce necesită asistență medicală specializată. Ceea ce mi se pare un element extrem de important, având în vedere că în cel mai fericit caz facem analiza de EKG o dată pe an.

Alături de gestionarea sănătății cardiace, Charge 5 oferă și o vedere holistică asupra altor metrici cheie ai sănătății și stării generale de bine prin dashboard-ul Metrici de sănătate din aplicația Fitbit. Acesta include informații despre rata de respirație, variația temperaturii pielii și a nivelului de oxigen din sânge (SpO2). Cu Premium, vei putea urmări pe termen lung tendințele și limitele personale. Ele te vor ajuta mai ales dacă faci antrenamente la intensitate mare, cardio, astfel vei putea înțelege mai bine zonele în care poți lucra, în funcție de obiectivele tale. 

Somnul

 Dacă o informație este clară și valabilă pentru orice om pe acest pământ este că somnul reprezintă esența pentru starea de bine și pentru recuperarea energiei. În aplicația Fitbit sunt disponibile instrumentele de analiză a somnului ce sunt recunoscute pentru acuratețea lor precum Scorul de somn, stagiile de somn și alarmele inteligente SmartWake. Membrii Premium primesc, de asemenea, o analiză mai detaliată și îndrumări personalizate pentru a îmbunătăți calitatea orelor de odihnă. Aceasta este funcția care m-a trezit la realitate, apropo de  somnul meu. Credeam că dorm bine, dar de fiecare dată când îmi monitorizez somnul observ cât de puține minute sunt în zona de deep sleep și cât de mult sunt în zonele light-awake. 

Fitbit Charge 5

Day by day cu Charge 5

Pe lângă cu analizele detaliate ale sănătății și stării de bine, să știi că Charge 5 are o interfață intuitivă și este foarte ușor de  utilizat. Vei controla tracker-ul prin clasica glisarea cu degetul pe ecranul dispozitivului și vei vizualiza statisticile, vei putea efectua plăți contactless și vei primi și trimite notificări de la și către smartphone-ul tău. Există și o serie de răspunsuri rapide, dar să știi că sunt disponibile numai cu Android.

Este cu 10% mai subțire decât predecesorul său, iar Charge 5 are un design aerodinamic, este optimizat pentru performanță și proiectat pentru o potrivire perfectă la încheietura mâinii.

 Are un nou afișaj color AMOLED și este primul tracker Fitbit cu opțiune de afișare permanentă pentru un plus de confort atunci când îți dorești să consulți statisticile din timpul antrenamentului. Afișajul este, de asemenea, de două ori mai luminos decât cel al modelului anterior, ca să poți vizualiza statisticile în zilele cu soare puternic.

Bateria

Până la șapte zile de autonomie a bateriei, desigur, în funcție de modul de utilizare.

Prețuri și beneficii

Charge 5 este disponibil la prețul recomandat de 899 lei, preț ce include și 6 luni de abonament gratuit pentru serviciul Fitbit Premium (pentru clienți noi sau care revin).

Tracker-ul poate fi pre-comandat online pe Fitbit.com și la eMAG. Îl vei găsi și la partenerii locali autorizați printre care se numără Altex, Flanco, Media Galaxy, cu disponibilitate globală din 27 septembrie. 

Fitbit Charge 5

Concluzie

Cred că ne aflăm într-o zonă în care tehnologia ne ajută să fim mai conștienți de alegerile și activitățile noastre, în raport cu propria sănătate. Practic, să fim mai responsabili față de noi înșine. Este un bun exercițiu de maturitate să punem accent pe toate aceste elemente pe care le-am dezvoltat mai sus, astfel încât să ne cunoaștem organismul mai bine, mai ales că cei mai mulți dintre noi suntem copleșiți de preocupările din zona profesională, familială ori personală. Echilibru, cred că acesta este obiectivul Charge 5 și în general, al funcțiilor pe care Fitbit la dezvoltă.

Iar eu cu a mea #poftădesport alegem să încurajăm astfel de soluții! De aceea îți recomand cu încredere să comanzi sau să testezi acest noul tracker, cu care ai toate premisele pentru o prietenie frumoasă, sănătoasă și de durată. 🙂

 

0 Comments

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.