De ce oferim mărțișoare

1 martie și istoria mărțișorului mărțișor

Mă gândesc la domnii mei, care știu că…

Ai mei știu una și bună. Faptul că de 1 martie trebuie să oferim mărțișoare pentru că a venit primăvara. Sau dacă ești Stan, îmi spui că cel mai probabil facem acest gest pentru că așa a hotărât o femeie :))) 

Probabil că tot cu această idee principală vom rămâne, dar, domnilor, stați să vedeți nebunie și complicăciune ce-i aici:

Istorie

În urma unor săpături arheologice se pare că această tradiție datează de mai bine de 8000 de ani

La origine mărțișorul era realizat cu ajutorul unei monede din aur sau argint, la care era atașat șnurul în două culori.

1 martie și mărțișorul istoria mărțișorului

Culorile alb – roșu ale șnurului de mărțișor

Culorile șnurului, roșu – alb ( nu, tu care te-ai gândit la Dinamo), reprezintă unirea dintre feminin și masculin. Culoarea roșie semnifică focul, soarele, sângele și este asociată cu femeia, iar culoarea albă semnifică limpezimea apelor și albul norilor, adică înțelepciunea masculină.

O altă explicație a celor două culori ar fi faptul că șnurul reprezintă ”funia anului”, adică împletirea zilelor celor două anotimpuri de bază, iarnă-vară. Această idee este susținută și de legenda Babei Dochia, adică lupta dintre bine și rău.

De ce oferim mărțișor

Mărțișorul obișnuia să fie oferit copiilor, atât fetelor, cât și băieților, cu scopul de a fi sănătoși și curați precum argintul la venirea primăverii. Era purtat la gât timp de 12 zile, iar apoi era legat de ramurile pomilor tineri. Iar dacă pomului îi mergea bine însemna prosperitate și în viață.

În prezent mărțișorul este purtat pe tot parcursul lunii martie. În multe zone ale țării este legat de un pom fructifer la sfârșitul lunii, pentru a aduce prospețime și belșug în viață. 

 

1 martie și mărțișorul istoria mărțișorului

 

Cam acestea ar fi o parte dintre ideile principale. Nu am vrut să intru prea mult în detalii, în schimb îmi doresc să îți spun ce consider că nu ar trebui să facem de 1 martie.

Cred că ar trebui să respectăm tradiția, anume să oferim un mărțișor și un buchet de ghiocei. Marketing-ul și societatea ne-au cam împins către cadouri scumpe, mărețe, care umbresc din tradiția mărțișorului. Plus că vine 8 martie, atunci putem să ne facem de cap :))

Una peste alta, eu zic să ne folosim de orice prilej pentru a pune zâmbetul pe chipul femeilor din viața noastră 🙂 Vă iubim și vorba aia veche și înțeleaptă, fără voi ”viața ie pustiu” <3

0 Comments

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.