De la #PoftăDeSport la energie

energie verde sursă de energie poftă de sport

Sau altfel spus Energie din Energie

Unul dintre motivele pentru care iubesc tehnologia este partea de practicabilitate și eficiență. Te-ai gândit vreodată la faptul că pașii tăi se pot transforma în energie electrică? Sau că o alergare prin parc va alimenta becurile care îți luminează aleea?

energie verde sursă de energie poftă de sport

Ei bine, au apărut niște plăci pe care atunci când aplici energie kinetică, ele o transformă în energie electrică.

Cum funcționează?

energie verde sursă de energie poftă de sport

Principiul prin care funcționează este pe cât de simplu, pe atât de inteligent. Fiecare placă este compusă din două elemente. Iar acum mă voi exprima într-un mod cât mai simplist ca să fie clar. Capacul și cutia. Partea superioară pe care am intitulat-o ‘’capac’’ este făcută dintr-un material flexibil, care se îndoaie atunci când aplici presiune. La mijloc are atașat un magnet neodim. Aici devine interesant. În cel de-al doilea element, ‘’cutia’’, sunt amplasate pe mijlocul ei bobine de cupru. Iar în momentul în care apeși pe placă, magnetul care arată ca un deget, va intra în spațiul cu bobine, care arată ca o mică gaură… Nu cred că am dat chiar cel mai bun exemplu :)) în schimb vei înțelege întocmai. :)) Iar în momentul în care cele două elemente intră într-o mișcare repetată, se creează electricitate care poate fi stocată. Tot aiurea sună, știu :)) Dar sunt convins că te-ai prins.

energie verde sursă de energie poftă de sport

Câtă energie generează 1 pas?

Fiecare pas generează aproximativ 10 jouli de energie. Energie cu care poți alimenta un bec de 10 wați pentru o singură secundă. Revenind la sport, la maratonul de la Paris a fost efectuat un experiment care ne dă și mai multă lumină. Au fost instalate 178 de plăci, la câțiva metri de linia de finish, peste care au trecut concurenții. Rezultatele au fost destul de promițătoare: după o oră în care primii concurenți au pășit pe ele, au generat 90.000 de jouli. Asta înseamnă energie suficientă pentru a lumina 1 bec stradal pentru aproximativ 2 ore.

La final rezultatul a fost 4,7 kw de energie. Iar cu această valoare poți alimenta 50 de becuri stradele de tip led timp de 1 oră.

Mai avem de așteptat

Spun că mai avem de așteptat pentru că în acest moment sunt convins că această tehnologie nu este una profitabilă dacă privim raportul preț de achiziție-productivitate. Iar la noi în țară nici nu vreau să mă gândesc cât ar mai dura, asta în contextul în care doar 20% din necesarul de energie electrică este acoperit din zona de energie verde 🙁
În schimb, sunt foarte fericit că această tehnologie a apărut și sunt convins de faptul că în următorii ani ea va deveni din ce în ce mai avansată și în acest fel va putea acoperi o parte din necesarul de energie electrică.

energie verde sursă de energie poftă de sport

În acest moment suntem în total 7,125 miliarde de oameni în lume, iar până în 2050 această cifră va crește până la 10 miliarde. Gândește-te cum va impacta acest număr resursele pământului. De aceea mi se pare genială ipoteza în care energia pe care noi oricum o alocăm pentru a merge pe jos, să se transforme în energie electrică în urma unei acțiuni pe care o întreprindem la nivel zilnic. Gândește-te la metropolele supra-aglomerate, la stațiile de metrou sau gări, aeroporturi care sunt tranzitate de milioane de pași în fiecare zi.

Primul gând care mi-a trecut prin cap atunci când am citit despre această tehnologie, a fost să vizualizez astfel de plăci în parcul Tineretului, unde eu alerg și care ar putea alimenta iluminatul public din parc.

Și uite cum #PoftaDeSport ar impacta nu doar calitatea vieții noastre, ci și resurse importante pentru întreaga planetă 🙂

0 Comments

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.