Fac sport, dar nu slăbesc! De ce?

fac sport dar nu slăbesc

#ArticolCuVoce – Citește sau ascultă acest articol

Fac sport dar nu slăbesc! Mânânc puțin dar nu slăbesc! 

Sunt doar două dintre afirmațiile pe care le aud constant în jurul meu. Hai să povestim un pic despre motivele care ne împiedică să ajungem la greutatea dorită și care sunt o parte dintre greșelile pe care le facem. Iar ca să fiu sigur că voi cuprinde o arie largă, am povestit cu Ionuț Crețu, antrenor personal de fitness de 11 ani, absolvent al ANEFS, alături de care mă antrenez la sală.

Să ai #PoftăDeSport este imperativ din punctul meu de vedere pentru o viață trăită cu zâmbetul pe buze. Dar sunt convins de faptul că ai tot auzit în cazul sportivilor cuvântul disciplină. Ei bine, activitatea fizică vine cu o mulțime de beneficii, dar și cu un consum sporit al nevoilor organismului. Depui efort, consumi din resursele de energie, iar corpul îți va cere în mod natural să își refacă stocul. Iar fără disciplină nutriționalăfac sport dar nu slăbesc sau de recuperare, doar starea de bine se va îmbunătăți. Vreau să identificăm împreună câteva situații, în care s-ar putea să te regăsești:

Fac sport și mănânc ca înainte – dacă nu faci niciun fel de schimbare în alimentația ta, este unul dintre motivele pentru care rezultatele întârzie să apară. Vei avea musculatura mai tonifiată, vei simți un plus de energie în urma antrenamentelor, dar nicio schimbare la nivelul țesutului adipos. Trebuie să ai în vedere faptul că energia vine din depozitele organismului. Iar dacă tu refaci stocul în mod constant și bogat, fără să reduci porțiile, fără să ai grijă la asocierea alimentelor sau mâncând dulciuri, vei rămâne într-o zonă constantă.

Fac sport și m-am îngrășat – ok, faci sport. Dar cum mănânci? Dacă vei termina antrenamentul și te vei duce acasă și vei mânca porții de cartofi prăjiți sau dacă toate mesele tale sunt bogate în carbohidrați, iar valoarea lor calorică depășește valoarea totală pe care o consumă organismul, încluzând antrenamentul zilei, evident, te vei îngrășa.

Fac sport pe stomacul gol – pentru a putea avea randament în timpul unui antrenament avem nevoie de energie. Care este sursa principală care generează energie în organism? Nutriția! Dacă lucrez fără să fiu bine hrănit, nu voi putea să am eficiență, organismul va consuma din masa musculară, iar finalmente numărul de calorii consumate va fi mic. Dar cel mai important, nu este sănătos pentru tine să faci asta.

Fac sport, dar mă culc târziu – dacă îți privezi organismul de orele de somn, el va genera o cantitate mai mare de cortizol (hormon de stres). Nu neapărat în mod direct, dar poate genera și un apetit mai mare pentru că vei simți nevoia să suplinești lipsa de energie pierdută noaptea printr-un consum mai mare de alimente. Privarea de somn este un subiect complex, iar acesta este doar unul dintre motivele care te poate afecta.

Fac sport, mănânc cu atenție, dar în weekend fac excepție – statisticile arată faptul că o persoană consumă în medie 1620 de calorii. Dacă faci sport vei depăși pragul de 2000 de calorii consumate într-o zi. Iar în cursul săptămânii, dacă vei avea o alimentație echilibrată, de 1700 calorii/zi, vei avea un exces de 300 calorii. Ele te vor ajuta să slăbești și în 5 zile vei avea 1500 de calorii în minus. Dar dacă în weekend încep excepțiile și mănânci un burger cu sosuri și cartofi, ceva dulce, bei ceva băuturi carbogazoaze sau alcool, vei depăși deficitul de 1500 de calorii, pierdut în cursul săptămânii. Și uita așa ai luat-o de la capăt. Desigur, aceaste valori nu sunt fixe și pot varia foarte mult. Dar cred că m-am făcut înțeles folosind acest exemplu.

Fac sport, dar în timpul antrenamentelor mai verific mail-ul, facebook-ul și nu uit de stres – cu alte cuvinte, tu nu te concentrezi asupra antrenamentului pe care îl practici. Randamentul tău va fi unul scăzut, iar factorul evolutiv minim. Trebuie să creștem în mod constant nivelul de intensitate. Atfel, corpul se adaptează la stimuli și nu va mai fi impresionat de intensitatea de efort lineară pe care o depui.

Fac sport tot timpul cu aceeași intensitate – similar cu ideea precedentă, punctez din nou puterea de adaptabilitate a organismului. Ai în vedere faptul că nu îi place să piardă din rezervele de țesut adipos, iar dacă tu vei lucra tot timpul la fel și nu vei face schimbări de disciplină sportivă/intensitate/rezistență, rezultatele vor fi din ce în ce mai greu de văzut. De aceea auzi tot timpul de cuvântul ”intervale” în cazul sportivilor de performanță. Întotdeuna este menținută direcția spre mai greu, mai mult, mai repede, mai intens, etc. Ca să simplificăm, dacă termini o clasă de exericiții cardio și tu te simți odihnit, înseamnă că te-ai păcălit și ai depus un efort minim.

Ce sugestii am pentru tine dacă te regăsești într-unul dintre exemple

Aș spune faptul că acestea sunt o parte dintre motivele principale pentru care nu slăbești, cu toate că faci sport. Desigur, sunt multe variabile, dar în cazul în care te-ai regăsit printre cele enumerate mai sus, uite ce sugestii am pentru tine:

Numără caloriile – este vorba de numărul de calorii pe care îl consumă fiecare dintre noi în funcție de: vârstă, greutate, sex, activitate sportivă. De exemplu o femeie are un număr de calorii în medie de 1250 metabolism bazal. Iar în cazul bărbaților, minim 1500 de calorii. Nu este recomandat să tăiem brusc din calorii. Obiectivul trebuie să fie pe un termen mediu – lung. În cazul în care facem treceri bruște, organismul construit pentru supraviețuire, va încetini metabolismul, astfel din ”puținul” pe care tu îl mănânci, vor fi create depozite, adică țesut adipos.

Fitbit Alta HR

Fitbit Alta HR

Eu îmi număr caloriile folosind brățara Fitbit Alta HR. Este un accesoriu pe care îl port de luni bune și îl sugerez cu drag oricărei persoane, care frecventează sau nu sala. Avantajele ar fi că pot urmări numărul caloriilor consumate, văd pulsul, contorizez numărul pașilor făcuți în fiecare moment al zilei, îmi amintește să mă mișc, îmi monitorizează somnul, etc. Sunt multe avantaje ale acestei brățări și promit să revin cu un vlog în care o să-ți povestesc pe larg relația mea cu această brățară fitness.
Iar în funcție de calorii vei știi cum să îți reglezi mesele și antrenamentele astfel încât să ai cel mai bun randament.

Disciplină, răbdare și echilibru – sunt cele mai valoroase cuvinte pe care trebuie să le aplici în calitate de persoană cu un stil de viață activ. Disciplina unul dintre pilonii care definesc activitățile sportive. Având această valoare în minte, vei putea să îți reglezi ora de trezire, orele la care servești mesele din timpul zilei, programul și timpul pe care îl vei petrece la antrenamente, corectitudinea cu care vei efectua exercițiile, iar exemplele pot continua.

Răbdarea, pe care o privesc ca pe o bogăție. Un atu prin care, persoanele care îl dezvoltă sau îl dețin, pot obține ceea ce își propun. Procesul de slăbire sănătos și temeinic trebuie efectuat având răbdare. Sunt atât de multe exemple în jurul nostru care încep furtunos, slăbesc X nr de kilograme într-o lună și apoi se demotivează. Pentru că schimbările bruște, radicale, vor genera așteptări pe măsura compromisurilor, iar la început rezultatele sunt ușor vizibile, dar apoi devin din ce în ce mai greu de obținut. Iar atunci când lucrurile se complică, încep să apară frustrările psihice, ale organismului și excepțiile, urmate de cedare. De aceea te rog să abordezi cu inteligență problema. Cu cât vei construi mai solid, rezultatul va fi mai dăinuitor.

Iar echilibrul trebuie să se reflecte în tot ceea ce am scris mai sus. Fă alegeri echilibrate, schimbă obiceiurile tale treptat, practică sportul constructiv și fără să exagerezi. Atunci când vei reuși să îmbini cu succes alimentația, efortul fizic și odihna, iar rezultatele obținute vor trece testul timpul, ei bine, atunci poți afirma că ai un stil de viață activ.

Aporpo, el este Ionuț, antrenorul meu de fitness cu care poți lucra și tu. Ți-l arăt ca să înțelegi de ce i-am cerut lui părerea când a venit vorba de redactarea acestui articol. Îl găsești aici pe fb și aici pe insta 😉

fac sport dar nu slabesc

Ionuț Crețu

În cazul în care întâmpini altă problemă, pe care nu am exemplificat-o aici, te rog să îmi spui. Lasă-mi un comentariu și în măsura în care mă pricep îți voi răspunde, în caz contrar voi cere opinia celor care sunt în măsură să o facă. 😉

Până data viitoare, rămâi cu bine, rămâi cu #PoftăDeSport!

0 Comments

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.