Omul care inspiră la vârsta de 105 ani

Este vorba despre ciclistul francez Robert Marchand, care la minunata vârsta de 105 ani, reușește să seteze un nou record mondial. A parcurs pe bicicletă o distanța de 22,53 km într-o oră. Ceea ce înseamnă că viteza medie este egală cu distanța parcursă.  

Mi se pare incredibil faptul că a reușit să mențină această viteză la onorabila lui vârstă. Vezi ce înseamnă pasiunea, determinarea și ambiția? Efectiv contrazic ceea ce în accepțiunea noastră se numește limită.

Partea haioasă este că la sfârșitul orei, ciclistul nostru senior, a declarat că nu a observat atenționarea de 10 minute rămase și că dacă ar fi văzut-o, ar fi mers mai tare și ar fi terminat într-un timp și mai bun. :))

Dar ce mi-a plăcut cel mai mult, este declarația pe care a dat-o la final:

”Când ești atât de în vârstă, nu trebuie niciodată să te oprești prea mult. Dacă te oprești prea mult, nu vei mai putea porni din nou. În fiecare dimineață trebuie să faci ceva, poate 4-5 km. Trebuie întotdeuna să îți antrenezi mușchii, altfel vor deveni leneși.”

Marchand este născut în 1911 și este un fost pompier. Înainte a lucrat ca șofer de tir în Venezuela și tăietor de lemne în Canada. Iar de ciclsm s-a apucat când avea 14 ani, dar într-un mod serios la vârsta de 68 de ani. Iar în 1992 s-a gândit să facă o scurtă plimbare, adică din Moscova până la Paris 🙂

Dacă te intrebi ce alte secrete se mai ascund în spatele longevității sale, ei bine, trebuie să știi că nu fumează, bea doar câte un pahar de vin ocazional, mănâncă multe fructe și legume, iar în fiecare dimineață se trezește la ora 6, iar seara se culcă la ora 21.

La final, te rog frumos să te uiți puțin la ultima poză. Spune-mi ce poți citi pe chipul acestui om? Eu rar am văzut atâta poftă de viață și atât de multă pasiune pe chipul cuiva. Este un exemplu, un om care înțelege că responsabilitatea față de el și față de societate înseamnă sănătatea!

Monsieur Marchand, chapeau!

0 Comments

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.