Prezinți și ai rămas fără timp! Ce faci?
Te apuci să turui încă 10 slide-uri cât ți-au mai rămas, ignori rugămintea de a încheia și îți continui prezentarea, spui că mai ai 1 minut și mai vorbești încă 5 minute sau tragi concluzia și îți închei discursul?
Evident, ultima variantă este cea corectă! Îți voi spune și motivele, dar și mai important, cum să nu ajungi într-o astfel de situație.
Prima întrebare pe care să o adresezi în momentul în care ai acceptat să susții un discurs în cadrul unui eveniment sau o prezentare în fața colegilor, ar fi ’’CÂT TIMP AM LA DISPOZIȚIE?’’ De aici placă totul! De exemplu, să presupunem că răspunsul va fi – 20 de minute! În acest caz uite cei 3 pași pe care îți sugerez să îi faci:
1. Scrie discursul tău, apoi citește-l și vezi în cât timp te încadrezi. Ideal ar fi să închei cu câteva minute mai repede pentru că în realitate e posibil să dureze mai mult.
2. Dacă ai suport vizual, construiește prezentarea/ppt-ul în conformitatea discursului
3. Repetă! Repetă discursul tău ca și cum ai fi pe scena sau în fața colegilor, schimbă slide-urile dacă ai prezentare și cronometrează-te. Apoi, ajustează momentul în funcție de rezultat.
Dacă totuși ai ajuns în situația în care nu te-ai încadrat în timp și primești rugămintea de a încheia, ideal ar fi să te oprești în acel moment și să treci la concluzie, care să nu dureaze mai mult de 1 minut.
Ce riști dacă nu te încadrezi în timp?
Vreau să conștientizăm că timpul este cea mai importantă resursă a noastră, atât a ta, în calitate de orator, cât și a organizatorilor și a audienței. Când nu respectăm timpul alocat, iată ce se întâmplă:
Programul conferinței sau al evenimentului va avea de suferit, totul este calculat, de la început până la pauze și final. Dacă fiecare ‘’fură’’ câteva minte, ne putem trezi cu întârzieri de 30-40 minute.
Agenda altor invitați care prezintă după tine poate fi cu adevărat afectată. Oamenii dacă știu că au momentul între 11:00 și 11:20, au tot dreptul să își pună o întâlnire la ora 12, de exemplu. Iar dacă tu contribui la declarea programului, afectezi agendele tuturor.
Audiența e conștientă de cele mai multe ori de timpul pe care îl ai alocat, iar atunci când îl depășești vei genera un sentiment de disconfort pentru o parte dintre oameni.
Riști să nu comunici cu impact!
Adică să nu îți îndeplinești obiectivul setat în discursul tău. În momentul în care ești rugat să închei, 10% din atenția audienței s-a dus. Apoi, dacă începi să prezinți repede și să mai înșiri câteva idei pe scurt, vei crea un sentiment de agitație și vei mai pierde încă 30-40% dintre cei prezenți. Plus cei 10% care voi la toaletă după prezentarea ta, ai pierdut mai bine de jumătate. Iar concluzia ta în loc să fie rostită cu calm și impact, să răsune în mintea oamenilor, va fi spusă rapid și cu toții își vor exclama, ”în sfârșit a terminat!’’.
În concluzie, știu că avem impresia că o cantitatea informațională mare ne va garanta succesul unei prezentări, dar în realitate cele mai bune discursuri sunt cele succinte, clare, la obiect și cu concluzii răsunătoare!
De aceea, încadrează-te de fiecare dată în timp și nu-ți sabota cel mai important moment al prezentării, finalul!
0 Comments