#ArticolCuVoce – ascultă varianta audio dacă ești la volan sau în alte condiții care nu îți permit citerea lui
Poate că ai auzit sau nu, dar polița RCA poate fi emisă și cu clauza facultativă ”decontare directă”, conform art. 26 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civilă auto.
Cum se traduce asta pentru tine, în calitate de asigurat?
În momentul în care îți vor fi prezentate ofertele RCA din partea asiguratorilor, vei avea de ales dintre două variante de acoperire. Prima este cea pe care ai avut-o până acum, adică cea în care polița RCA acoperă eventuale daune pe care asiguratul (tu) le-a produs păgubitului în urma unui accident auto. Acoperirile sunt de ordin material sau pentru vătămări corporale și deces.
Cea de a doua va conține clauza Decontare directă, care va lucra în beneficiul tău în cazul în care tu ești păgubitul. Ca să fie clară treaba, dacă cineva produce un accident, iar tu nu ești vinovat, vei avea posibilitatea de a repera mașina folosind propriul RCA. În cazul în care nu îți convine societatea de asigurări la care cel vinovat de producerea accidentul a încheiat polița RCA, vei putea să deschizi dosarul de daună la asiguratorul care ți-a emis propria poliță de răspundere civilă auto, folosindu-te de clauza de Decontare directă. Cu alte cuvinte, funcționează precum un risc pe care îl regăsești și în polița CASCO, atunci când folosești clauza de daună cu regres. Decontarea directă este valabilă doar în următoarele condiții:
– accidentele auto se produc pe teritoriul României
– vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România
– prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor
– ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data producerii evenimentului. Valabilitatea polițelor RCA se face prin consultarea bazei publice de date CEDAM aici
– prejudiciile exclud vătămările corporale.
Decontarea directă nu afectează dreptul persoanei prejudiciate in urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita actiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asiguratorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto.
Desigur, asta nu înseamnă cu tu nu poți beneficia de serviciile de despăgubire ale asiguratorului la care vinovatul și-a încheiat polița RCA. Alegerea îți aparține dacă vrei să folosești clauza Decontare directă sau nu.
Cât costă în plus clauza Decontare directă?
În funcție de valoarea totală a poliței și de perioada aleasă, am observat că diferențele sunt cuprinse între 20 de lei și 300 de lei în plus față de prețul poliței de asigurare.
Merită să alegi această clauză?
În cazul în care nu ai o poliță de asigurare facultativă CASCO, răspunsul este DA. Susțin această afirmație având în vedere faptul că aud constant de cazuri în care procesul de despăgubire este unul greoi și pot interveni tot felul de probleme care vor întârzia timpul pe care mașina ta îl petrece la service.
Sugestie personală
Dacă alegi să beneficiezi de clauza Decontare directă alege și unul dintre asiguratorii care oferă servicii premium. Iar în acest mod vei putea fi sigur de faptul că mașina ta va fi reparată în cele mai bune condiții calitative și temporale.
Unde îți faci asigurare? La AsigWelt, evident!
Având în vedere faptul că una dintre activitățile mele este cea de consultanță în asigurări, mi-ar face plăcere să colaborăm. Tocmai de aceea îți propun cea mai simplă metodă de a obține cotațiile pentru polița ta RCA. În loc să pierzi timpul configurând tu oferta pe un site și să investești câteva minute bune, investește doar câteva secunde. Salvează numărul Asigwelt – 0799 25 25 25 – în memoria telefonului tău, deschide aplicația Whatsapp și trimite-ne o poză a talonul autoturismului tău și a buletinului. Unul dintre consultanții noștri va prelua solicitarea ta și în cel mai scurt timp va reveni cu oferta completă. Îți stăm la dispoziție pentru consultanță și emitere de asigurări, intermediem toate produsele de asigurare din piață și ne poți contacta la numărul de telefon de mai sus sau la adresa contact@asigwelt.ro.
Până data viitoare, rămâi cu bine, rămâi cu #PoftăDeSport!
2 Comments
Vlad 20/11/2018, 17:59
O intrebare….
Daca eu sunt cel care produce accicdentul, imi pot repara si eu masina pe asigurarea mea sau nu? Initial am crezut ca asta inseamna dar probabil am inteles eu gresit.
Astept raspuns
Alex Grecu 23/11/2018, 19:33
Salut, Vlad. Nu! Pentru accidentele în urma cărora tu ești vinovat trebuie să ai o asigurare facultativă de tip CASCO ca să îți repari mașina. 😉