Precum am spus deja, în acest weekend sunt învățăcel în tainele alpinismului de iarnă.
Astăzi m-am trezit la ora 5 dimineața, am reușit să prind doar două ore de somn, dar sincer eram foarte entuziasmat de ceea ce urma să se întâmple. Am ajuns la Bâlea și am luat cabina până la Bâlea Lac. Ne-am cazat la Refugiul Salvamont ”Nicolae Nan” și primul impact a fost patul. Adică un pat suprapus. Până aici nu sună prea rău, dar, este vorba de un pat prici de 16 persoane :)) Și fiecare dintre noi avem sac de dormit. Sper sincer să nu mănânce nimeni mici sau usturoi în seara aceasta la cină.
Ce am învățat azi?
Despre avalanșe
În primul rând o avalanșă se poate produce oricând. Atâta timp cât avem zăpadă nu contează luna în care suntem sau consistența zăpezii, ele pot avea loc.
În cazul în care se întâmplă este foarte important să ne păstrăm calmul. Dacă este să fie cu ghinion, n-avem ce face. Dar dacă nu va fi așa, putem avea noroc. Fane Tulpan, ne-a povestit cum fost înregistrat un caz în care o persoană a stat mai bine de o oră sub zăpada, timp în care a putut vorbi la telefon și a anunțat autoritățile.
Foarte important este să evaluezi terenul pe care mergi. Să fii atent și să nu mergi singur. Întotdeuna să ai cel puțin un partener, la care să fii tot timpul atent. Avalanșele nu sunt întotdeuna sonore. Iar dacă stai să te uiți în telefon, este posibil să aibă loc acest eveniment nedorit, iar tu să nu observi când colegul tău a dispărut.
În cazul în care vezi pe cineva că este luat de o avalanșă, trebuie să faci tot posibilul să urmărești direcția lui și să intuiești unde ar putea fi. În cazul în care este acoperit de zăpadă, cea mai bună șansă a lui este să fie salvat. Mai greu să iasă singur. Mai ales dacă a fost un eveniment mai puternic.
Mersul cu pioletul
Pioletul este partenerul tău care poate face diferența în cazul în care ai un incident. Te ajută să îți ții echilibrul, să punctezi cu el, să nu cazi în cazul în care aluneci, etc. La fiecare doi pași trebuie să punctăm cu el, iar mersul cu pioletul poate fi efectuat în trei feluri:
– baston, ancoră și alarmă
Vei afla mai mult în data de 8 februarie, atunci când va apărea noul episod din vlog 🙂
Cum cazi
Țin minte când m-am apucat de ski, căzutul a fost prima lecție. Cam așa și aici. Este foarte important să știi să te oprești atunci când o iei la vale. De ce? Pentru că poți să aluneci distanțe mari, te poți lovi de pietre sau alte obiecte pe care le poți întâlni în calea ta.
Pe munte trebuie musai să te întorci pe burtă, indiferent de poziția inițială în care cazi. Iar în momentul în care ești pe burtă trebuie să încerci să frânezi folosind coapsele și mâinile. Mâinile trebuie să le ții deasupra capului, ca și cum ai încerca să prinzi ceva, fără să le duci la nivelul pieptului sau mai jos. Mare atenție și la picioare. Să nu cumva să bagi vârfurile în zăpadă pentru că se pot bloca și vei fi aruncat violent. Dacă folosești laba piciorului, cel mult poți încerca să frânezi folosind latul bocancului.
Iar dacă ai pilotul în mână, trebuie să te rotești la fel, pe burtă și să înfigi partea ascuțită sau partea cu lopățica în zăpadă și să lași greutatea corpului folosind umărul. Practic să împingi cu umărul în piolet. Nu cumva să îl fixezi drept în momentul în care îl bagi în zăpada, căci o vei tăia fără efecte de frânare. Înfige-l într-un unghi transversal, doar așa va avea un efect de frânare eficient.
Mai multe urmează să afli din vlog. Dar sper că ți-am putut contura o imagine generală despre câteva
elemente ale alpinismului de iarnă 🙂
2 Comments
lori 27/02/2017, 11:13
Buna,
Nu sunt o foarte buna cunoscatoare a tehnicilor de utilizare a pioletului, dar modul in care explici franarea in piolet nu mi se pare ca fiind tocmai corecta.
Mi-ar fi placut sa iti si explic de ce o consider asa, dar aceasta minunatie de imi permite un numar limitat de caractere, motiv pentru care nu-mi voi putea expune argumentele.
O zi frumoasa cu cat mai multa documentare
Alex Grecu 27/02/2017, 13:11
Hei, Lori.
Apreciez tare mult mesajul tău. Dacă ai răbdare să îți expui argumentele, te rog să îmi scrii pe contact@alexgrecu.ro și eu voi face un later edit pe articol și le voi expune și pe ale tale. Ne dorim să avem informații cât mai corect și relevante 🙂
O zi minunată 🙂