Berea și sportul, ce legătură au?

berea si sportul

Mie îmi place berea! Dar berea și a mea #poftădesport nu prea sunt compatibile, credeam eu…

În mod frecvent am avut discuția despre clasica ’’bere de după antrenament’’. De cele mai multe ori se întâmpla la antrenamentele de ciclism, unde a devenit un obicei să ne oprim să bem o bere rece și să socializăm la finalul lor. Tot timpul apăreau discuții în contradictoriu despre bere. Te poți recupera după un efort fizic, consumând moderat bere? Berea hidratează sau deshidratează? Berea afectează forța și masa țesutului muscular? Dar rezistența la efort? Și cea mai clasică, berea îngrașă? 

Te rog să te așezi confortabil, să îmi aloci câteva minute pentru că am răspunsurile la întrebările de mai sus! Desigur, totul pentru a ta #poftădesport

Din start vreau să știi că acest articol nu încurajează consumul excesiv de alcool, nu reprezintă promovarea vreunui brand de bere, nu este o scuză să bem 10 beri pe zi și se bazează pe un studiu științific, primit de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate si Nutriție.

Mai exactstudiul „Influența consumului de bere asupra calităților motrice forță și viteză” care a fost realizat de Conf. Univ. Dr. Mariana Rotariu și Asist. Univ. Drd. Cătălin Ionițe de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și s-a derulat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019.      

Eșantionul a inclus 50 de subiecți cu vârste între 20-35 de ani, sportivi amatori, cu o înălțime cuprinsă între 160-200 cm și o greutate între 50-123 kg. Măsurătorile au fost efectuate înainte de ingestia berii, dar și la o lună de consum zilnic, înainte și după o situație de efort fizic, cantitatea de bere consumată respectând limitele consumului moderat stabilite de Organizația Mondială a Sănătății: 330 ml bere/zi în cazul femeilor și 660 ml de bere/zi în cazul bărbaților.

Acum că te-am pus în temă și ai înțeles că nu este părerea lu’ Grecu ceea ce urmează, hai să dezvoltăm discuția cu fiecare punct în parte:

Consumul moderat de bere și hidratarea corpului

Acesta este subiectul pe care l-am dezbătut cel mai des la finalul antrenamentelor. Hai să îl elucidăm. Măsurătorile în ceea ce privește parametrii de hidratare a corpului înainte și după efectuarea de efort fizic, confirmă faptul că un consum moderat de bere poate favoriza o îmbunătățire a hidratării corporale, coeficientul de hidratare a corpului fiind mai ridicat chiar și după efort fizic, în cazul persoanelor care au consumat bere timp de 30 de zile. Acest lucru se poate datora în special cantității ridicate de apă din compoziția berii, de peste 90%, dar și a vitaminelor și mineralelor pe care berea le conține: calciu, vitamine B (B9 – acid folic, B2, B3, B5), magneziu, sodiu, fier, potasiu.

Evrika! 🙂

Consumul moderat de bere și adaptarea la efort

Studiul indică o adaptare mai bună la efort în urma consumului de bere în cazul subiecților testați. Acest parametru a fost observat mai ales prin valoarea frecvenței cardiace. Astfel, s-a observat o regularizare și o organizare a datelor, printr-o reducere a frecvenței cardiace cu aproape două bătăi pe minut după efortul fizic, în urma unui consum moderat de bere timp de 30 de zile. Acest lucru ajută organismul să își revină mai rapid după un efort fizic intens, cum este o alergare de 100 metri viteză sau ruperi de ritm pe bicicletă.

Consumul moderat de bere și masa musculară

Din fericire și mușchii sunt stimulați pozitiv, studiul a arătat o creștere de aproape 1% a masei musculare în urma consumului dozei recomandate de 660 ml de bere/zi timp de 30 de zile, inclusiv la testarea subiecților după efort fizic. Acest fapt poate fi explicat prin creșterea procentului de apă în organism, dar și a complexului de vitamine de tip B, provenite de la cereale și drojdie. Astfel, arderile sunt intensificate, rezultând o scădere a țesutului adipos, ceea ce împiedică procesul de catabolism a țesutului muscular, împiedică descompunerea proteinelor musculare și stimulează sinteza proteică din mușchi. De asemenea, este facilitată sintetizarea în țesutul muscular a adenozintrifosfatului (mai citește-l o dată, poate îți iese la a doua încercare), un compus organic natural, utilizat la contracția musculară, a cărui energie eliberată se utilizează mai ales în procesul de sinteză a proteinelor. 

Consumul moderat de bere și parametrii forță și viteză

Conform studiului, consumul moderat de bere poate conduce la o normalizare a forței musculare. Se pare că persoanele care practică sport la nivel de amator nu ar trebui să se îngrijoreze cu privire la pierderea masei musculare, atâta timp cât respectă recomandarea făcută de Organizația Mondială a Sănătății, și urmează o dietă echilibrată.

Iar testele au și cifre exacte, la nivelul antebrațului drept s-a observat o medie de 50,503 kgf (Kilogram forță), inițial, și 52,106 kgf după efortul fizic, care ulterior, după consumul de bere, a fost de 50,036 kgf, inițial, și 51,441 kgf după efortul fizic, cu o abatere standard de +7 kgf.

În general, majoritatea oamenilor au brațul drept predominant, el e folosit pentru activitățile zilnice, de aceea este mai puternic și mai îndemânatic decât cel stâng. Astfel, în ceea ce privește antebrațul stâng, a rezultat o medie de 48,828 kgf, inițial, și 48,823 kgf după efortul fizic, care ulterior, după consumul de bere, a fost de 48,209 kgf, inițial, și 48,846 kgf după efortul fizic, cu o abatere standard de +7 kgf.

Analizând valorile la nivelul întregului lot s-a observat că în urma consumului moderat de bere, valorile obținute s-au situat mai aproape de medie, față de valorile obținute înaintea consumului de bere. Acest lucru ne indică faptul că plaja de valori obținute în urma consumului de bere s-a micșorat, concentrându-se în jurul mediei. Acest lucru poate fi datorat variabilelor dependente, precum celor 17 vitamine, 14 minerale și 16 aminoacizi esențiali organismului oferiți de consumul de bere, variabilelor independente precum oboseala psihică și fizică, starea generală de sănătate, condițiile meteo etc.

Consumul moderat de bere și diminuarea țesutului adipos

Și am păstrat pentru final ceea ce ne doare pe mulți dintre noi. Berea îngrașă sau nu? Cum stă treaba cu acea clasică ’’burtă de la bere’’. Potrivit studiului, hidratarea organismului conduce la o posibilă îmbunătățire a concentrației de oxigen din sânge, ceea ce ar genera o ardere calorică mărită. Studiul arată o diferență a parametrului de grăsime corporală atât înainte cât și după consumul de bere. Această variație înainte de consumul de bere indică o medie de 19,549% a stratului adipos înainte de efort fizic, respectiv de 19,470% după efortul fizic. După consumarea cantității de bere timp de 30 de zile, s-a constatat o scădere a țesutului adipos din organism, dar și o intensificare a arderilor în timpul efortului fizic.

Cu alte cuvinte, berea nu îngrașă! Dar cu condiția să fie consumată moderatresponsabil și în combinație cu efortul fizic

În concluzie

Berea poate fi consumată moderat după antrenamente fără să ne afecteze recuperarea și performanțele, ba dimpotrivă. 

Atunci când sunt respectate cantitățile indicate de un consum moderat de bere și se urmează o dietă alimentară echilibrată, apar efecte benefice asupra organismului prin creșterea indicelui de apă din organism, a masei musculare, dar și prin scăderea țesutului adipos. Cu alte cuvinte, berea poate să facă parte cu succes dintr-un stil de viață sănătos, datorită ingredientelor sale naturale. 

Totuși, simt să îți subliniez evidentul, berea nu substituie suplimentele pentru sportivi, o dietă alimentară corectă sau hidratarea cu apă, nu este o soluție pentru a face performanță și nici nu trebuie să devină un obicei nelipsit din ritualul tău zilnic.  

Dar acum știm că berea nu are efecte negative și ea poate fi savurată fără emoții, la finalul antrenamentelor, atunci când pentru mine are cel mai bun gust. 

Îți las mai jos și o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății, care completează foarte bine concluzia articolului.

Pentru a asigura un stil de viață sănătos, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum ridicat de fructe și legume, reducerea aportului de grăsimi, zahăr și sare, și mișcare. Alimentele pe care le consumăm și efectele lor trebuie privite integrat, în ansamblul stilului de viață, care cuprinde elemente precum dieta, sportul și mișcarea, managementul stresului etc. Important este faptul că în cazul în care consumați bere, să o faceți responsabil și cu moderație, nivelurile moderate pot influența în mod pozitiv starea de sănătate.

Până data viitoare, rămâi cu bine, rămâi cu #poftădesport și #poftădebere!

0 Comments

Leave a Comment

Captcha * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.