Ieri am înotat pentru prima dată în viață 4.000 de metri. Până acum, de fiecare dată îmi plăcea să fac antrenamente de 2.000 de metri. Dar de data aceasta, la 2.000 mă simțeam atât de bine din punct de vedere fizic și mental, încât am decis să merg mai departe.
Și atunci mi-am dat seama cât de mari sunt implicațiile din punct de vedere psihic, în această frumoasă disciplină sportivă.
Așa că vreau să îți spun care sunt avantajele principale ale înotului din punct de vedere mental (povestim altă dată despre avantajele fizice).
8 motive pentru care înotul îți antrenează psihicul
1. Te ajută la setarea obiectivelor – rareori înoți fără să ai un obiectiv. Fie că îți propui să parcurgi o anumită distanță, fie că o faci pentru fizic sau în scopul unei recuperări. Iar asta se va translata și în viața de zi cu zi și te va ajuta să vizualizezi mai bine dorințele tale și să îți setezi obiective concrete.
2. Vei deveni mai inteligent – acum nu te aștepta să descoperi vreo formulă pentru pacea mondială :)) Ideea este că efortul fizic în mod regulat stimulează funcțiile memoriei și gândirea. Practic atunci când adoptăm un stil de viață activ și ne antrenăm în mod regulat, reducem rezistența la insulină și inflamațiile la nivelul creierului. Asta înseamnă un mediu productiv pentru creșterea celulelor creierului. Iar asta se va simți mai ales pe măsură ce vom îmbătrâni.
3. Stimulează starea de bine – pentru că înotul este o activitate foarte relaxantă, iar în timp ce îl practicăm, anxietatea și nivelul de stres se vor diminua și vom avea mai multă poftă de viață.
4. Înotul încetinește procesul de îmbătrânire – nu este o activitate care ne va menține tineri, în schimb ne ajută să îmbătrânim mai frumos. Pentru că înotul reduce tensiunea arterială, crește masa musculară, stimulează cantitatea de oxigen și de sânge care ajunge în creier și acționează în mod benefic din punct de vedere cardiovascular.
5. Crește încrederea în sine – înotul este un sport care clădește încrederea în sine. Iar asta o confirmă și un studiu efectuat la Universitatea Griffith, din Australia, care indică faptul că tinerii înotători au o siguranță de sine mai ridicată, spre deosebire de cei care nu practică acest sport. Înotul în piscină sau în ape deschise educă încrederea în propriile forțe, ceea ce se traduce și în viața de zi cu zi.
6. Relaxare – nu trebuie să uităm faptul că această disciplină este una relaxantă. Plutești în apă, iei toată presiunea exercitată pe articulații și coloană și poți spune că te deconectezi de la realitatea care te înconjoară în mod normal. Fără mesaje, notificări, mailuri, telefoane, voci, etc. Este modalitatea ideală pentru a te reseta din punct de vedere psihic.
7. Socializare – destul de rar se întâmplă să înoți singur într-un lac. În general mergem în cluburi sportive sau piscine interioare, unde ne întâlnim cu oameni noi, mergem cu prietenii la antrenamente, încercăm să ne îndemnăm apropiații să vină cu noi și multe alte exemple, care se traduc prin ideea de a socializa. Iar socializarea reduce nivelul anxietății și depresia.
8. Claritate – este o ocazie perfectă pentru a reflecta la anumite teme pe care îți dorești să le îndeplineși sau pentru care cauți o soluție. Un exemplu concret este acest articol. Aveam o mică dilemă cu privire la tema pe care să o abordez într-un nou material, iar în timp ce înotam, mi-am clarificat acest articol pe care tocmai l-ai citit 🙂 Iată, deci, cum claritatea apei se poate oglindi în claritatea gândurilor care ne presează.
Aceastea sunt o parte dintre motivele pentru care înotul ne ajută din punct de vedere mental. De aceea îți sugerez cu drag să introduci în stilul tău de viață această disciplină, care sunt convins că te va ajuta și îți va genera mai multă poftă de sport. 🙂
Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog îl împărtășești și cu prietenii tăi 🙂
0 Comments